Certifikát originální produkt ŠUMAVA
Detailní popis produktu
Medovicový med
Medovicový med z Českého lesa je oceněný certifikátem originálním produkt ŠUMAVA. Medovicové (lesní) medy jsou tmavší barvy, charakterističtí svou vůní a chutí. Vznikají z tzv. medovice, kterou produkuje stejnokřídlý hmyz. Barvu medu ovlivní míza ze stromu, kterou hmyz nasává.
Medovice je lepkavá a sladká směs bohatá na jednoduché cukry. Pouze v určitém letním období je na listech a jehličí různých stromů. Samozřejmě jsou i na listech stromů, které nejsou přímo v lese, a to na lipách, javorech, bucích a dalších. Dostatečný výskyt medovice pro medovou snůšku podmiňuje přemnožení stejnokřídlého hmyzu, který se živí šťávou z těchto rostlin, které tyto šťávy trávícím ústrojím vylučuje. Medovice tedy v rostlině nevzniká, ale producenti medovice jí na povrch listů a jehličí vylučují.
Medovicové medy mají obecně více minerálních látek a fruktózy než medy květové. Krystalizace probíhá pomaleji, ale také probíhá. Pro svůj nižší obsah pylu jsou vhodnější pro alergiky. V CHKO Český les jsou lesy smíšené, což přispívá ke kvalitě lesních medovicových medů. Medovicový med patří mezi nejprodávanější a nejoblíbenější medy. Za medovicové medy označujeme medy pouze s obsahem vody do 18% a vodivostí nad 800 µS/cm2.
Všechny medy obecně příznivě působí při nachlazení, ale i na celou řadu dalších onemocnění, obsahují jednoduché cukry, proto jsou pro lidský organismus lépe stravitelné než běžný cukr, navíc mají celou řadu vitamínů, minerálů, enzymů apod.
100% přírodní produkt, z čisté přírody v chráněné krajinné oblasti Český les.
Proč medovicový med krystalizuje?
Med je zjednodušeně řečeno živá potravina. Tato směs látek se stále proměňuje a navzájem na sebe reaguje, a to hned při prvním kontaktu včely s medovicí či nektarem. Mluvíme o tzv. zrání medu, které probíhá nepřetržitě, již během jeho uložení v plástech a pokračuje po medobraní i ve sklenici.
Med medovicový obsahuje méně pylových zrn než květový med, proto krystalizuje pomaleji. Nezávisle na původu (medovicový nebo květový) by měl ale každý med časem zkrystalizovat. Pokud k tomu nedojde, mohl být proces zrání medu nějak (např. přehřátím) zastavený a kvalita medu proto utrpěla. Doba nástupu krystalizace medu závisí kromě složení cukrů v medu i na skladovacích podmínkách.
Skladování medovicového medu
Uchovejte v chladu, temnu a suchu. Med krystalizuje, což je přirozená vlastnost medu a rovněž známka kvality. Do tekutého stavu med přivedete pomalým zahříváním, nejlépe ve vodní lázni do 45°C. Krystalizace není na závadu.
Z důvodu šíření povědomí krystalizace coby známky kvality nabízíme za akční cenu zkrystalizovaný med
Zkrystalizovaný med nedoporučujeme rozehřívat.
Množství medu a minimální trvanlivost uvádíme na etiketě. Etiketa může mít jiný design, než je na obrázku.
ZEMĚ PŮVODU ČR, chráněná krajinná oblast Český les
FOTO JE NAŠE VLASTNÍ, PŘESTO ILUSTRAČNÍ balení medu (sklenice a víčko na obrázku) nemusí být stejné jako na obrázku
Odpovědět
Odpovědět